Pääsin siis minäkin katselemaan kaloja fileointiveitsen kanssa.. Fileoimme opetusteollisuudessa elteläisten sekä opiskelijoiden kanssa Even opastuksella muutamia erilaisia kaloja. Omakohtaisesti itse fileoin silliä ja poistin fileistä evät sekä osan ruodoista.
Sillien fileoinnin jälkeen menimme kahvitauolle ja palattuamme saimme seuraavanlaisen ohjeen eteemme:
Heeringakuulid fritüüritaan rohkes õlis. Tässä siis kattila ja öljyä, jotka olivat olennaisia myöhemmän työvaiheen osalta.
Ohjeen saatuamme otimme aikaisemmin fileoimamme sillit ja laitoimme (ajoimme) ne lihamyllyn läpi. Hienonnettuun silliin lisättiin vielä 90 grammaa juustoa, joka sekin ajettiin lihamyllyn läpi. Tämän jälkeen lisäsimme tarvittavan määrän suolaa sekä pippuria. Seuraavana vaiheena oli massan vaivaaminen yhtenäiseksi. Tämän jälkeen massa oli noin tunnin kylmiössä. Tässä välissä kävimme lounaalla.
Lounas: Paistettuja perunoita, kotlettia, kastiketta, porkkanaraastetta sekä tietenkin keefir ja piim 🙂
Palatessamme lounaalta vuorossa oli seuraava työvaihe: massan muotoilu melko ohueksi pötköksi, sekä pötkön leikkaaminen pieniksi paloiksi. Tämän jälkeen öljy ja kattila olivat ajankohtaisia, sillä ’sillikuulia’ uppopaistettiin öljyssä, kunnes ne olivat kullanruskeita.
Kun kaikki heeringakuulid oli paistettu, lähdimme kohti asuntolaa. Luppoaikaa oli noin tunti, jonka jälkeen taas mentiin, nimittäin tällä kertaa OsKar-nimiseen lihajalostamoon. Käynti oli melko antoisa ja voi sitä laitteiden määrää (näin teollisuutta ei niin paljon nähneenä ne olivat ihan alien laitteita, siis mahtavalla tavalla :P).. Saimme kierroksen lopuksi maistella talon omia tuotteita, jotka olivatkin sitten väga hea! 🙂
Lihajalostamon kierroksen jälkeen oli tarkoitus lähteä takaisin Olustveren opiskelija-asuntolaan, mutta sen sijaan teimme kiertolenkin Rimin kautta. Tämän jälkeen menimme takaisin opiskelija-asuntolalle ja kävimme hakemassa rehtorin kanssa Sööklasta illalliset minulle sekä elteläisille.
Illallinen: Paneroitua kalaa, riisiä, kastiketta sekä porkkana-lantturaaste sekoitus. Eikä ateria ole mitään ilman maitotuotteita, tällä kertaa kilon pussi keefiriä (piimää). 😉
Olen kylläkin pannut merkille, että moni maitotaloustuote on täällä pussissa toisin kuin Suomessa..
Huomenna Tartton ammattikouluun ja maamessuille!